Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Partnereink
Házhozszállítás

Tudástár
2017.05.04 23:13

Milyen anyag a légpárnás fólia, hogyan készülnek a légpárnás tasakok?

Légpárnás fólia

Légpárnás fólia anyaga, összetétele

 

A légpárnás fóliával a csomagolás kapcsán ismerkedhettünk eddig, de most nézzünk egy picit a tó fenekére, és lássuk mi micsoda?

 

Mint köztudott ez az anyag polietilén. És az mi?

Kezdjük a dolgok legelejéről, és így talán érthetőbbé válik az egész. Az emberek az idők kezdetétől kedvelték a minőségi erős anyagokat, ezért népszerű a fa. Számos felhasználási formáját ismerjük, de nem csak ez az egyetlen anyag ami rabul ejtette társadalmunkat. A vas, ezüst, arany, üveg, és a műanyag (csomagolóanyagként ugye nem mindigyik alkalmazott).

A műanyagokat 3 fő csoportba sorolhatjuk:

  • hő hatására ellágyuló műanyagok
  • hő hatására keményedő műanyagok
  • speciális rugalmas műanyagok

 

Na de ne szaladjunk ennyire előre. Ami a cikk szempontjából érdekes lesz, az a hőre lágyuló műanyagok, mert ugyanis a légpárnás fólia is az.

A csomagolóanyagok világában életkorát tekintve a műanyag alapú termékek a legifjabbak. Több mint 150 évvel ezelőtt kezdőttek meg a szárnybontogató kutatások, és az első műanyagok gyártása. Ami közelebbi emlék, azt apáink generációja tanúsíthatja, hogy az 1940-es 50-es évek környékén már az élelmiszer ipar is bekapcsolódott a csomagolóanyag felhasználójaként.

Talán ami ismerős sztori mindenki számára, az a nylon harisnya. 1902-ben a békéscsabai harisnyagyár a Schwarcz Ábrahám nevéhez fűződve már Magyarországot is felhelyezte a világtérképre. Majd számos, főleg fővárosi üzem alakult. A nylon szaknyelven poliamid, amit főként manapság már mesterségesen állítanak elő, de természetes formája is ismert.

A műanyag gyártás évről évre tovább erősödött világszerte és újabb anyagok kerültek előállításra. Mivel a cikk elején említettük a légpárnás fóliát és anyagösszetételét most vizsgáljuk is meg. A polietilén anyagot polimerizációs kémiai szintézissel állítják elő. Itt különböző láncreakciók végzik be a kötéseket. Ezek a kötések szolgálják a megfelelő anyagminőséget, ezért tudunk csomagolni a légpárnás fóliával.

 

légpárnás fólia alapanyaga

 

A műanyag ipar azonos szimbólummal, de különböző jellel jelöli az anyagok besorolását. Ami a légpárnás fólia esetében érdekes az a:

 

 

polietilén légpárnás fólia

 

 

Ha az anyag HDPE akkor erősebb keményebb légpárnás fóliáról beszélünk. A keményebb műanyagok is bele vannak dolgozva az újrahasznosított anyagba. Jellemzően ez a buborékos fólia nem átlátszó. Kevésbé ismert a piacon, mert alkalmatlansága végett kevesen gyártják. Merevebb, erősebb anyag, könnyen karcol. Technológiailag nem lehet megfelelő képpen előállítani, ezért a buborékok gyengék, vagy nincsenek levegővel telítve.

A minőségi légpárnás fólia alapanyaga LDPE, és legalább 50 mikron vastag. A 40 vagy az alatti mikronszámú  buborékos fóliák nagyon gyengék és árban nem sokkal olcsóbbak. Tehát nem éri meg. Ismerjük a mondást: Olcsó húsnak híg a leve. Az LDPE osztályú fólia anyagöszzetételénél a molekuláris kötések alacsonyabbak, ezért egy lágyabb, jobban gyártható, kezelhető. A légpárnás fólia olvadáspontja 110 ºC fok.

 

Légpárnás fólia, buborékos fólia

Légpárnás fólia, buborékos fólia

Gyakori megkeresés szokott érkezni felénk, hogy fóliasátrukat, üvegházukat légpárnás fóliával szeretnék szigetelni.

Az előbbi felvezetés lényege ezért volt fontos, mert a molekuláris kötések minimális ismeretét követően már is tudhatjuk, hogy miért érdemes UV álló légpárnás fóliát használni.

Ezeknél a buborékos fóliáknál speciális adalékanyagot kevernek a gyártás során a granulátumhoz. Lényege, hogy az adalék elnyeli a fotonokat így nem esnek szét a légpárnás fólia molekulái. Ez azt eredményezi, hogy az UV álló légbuborékos fólia több év után öregszik csak el.

Az adalék mentes fóliák természetesen csomagolásra, vagy idény jellegű szigetelésre tökéletesek. Ha valaki mégis normál buborékos fóliával szeretné szigetelni fóliasátrát akkor meg lehet tenni,de 1-1,5 év után az anyag elgyengül, elöregszik.

 

További népszerű polietilén alapanyagú közkedvelt termékek a piacon: szatyrok, nylonok, tasakok, sátrak, elektromos vezetékek szigetelése

 

A hőre lágyuló műanyagok között számtalan típus létezik. Ezek feldolgozási módja változó. Az eljárásoknál mind a fröccsöntés, fúvás, formázás, és hegesztés alkalmazható (az anyag típusának függvényében). A légpárnás fólia tovább feldolgozási eljárása a hegesztés. Hegesztéssel állítunk elő átlátszó tasakokat. A légbuborékos tasakok mérete, anyaga egyénre szabható, ezért rendkívül széles körben alkalmazható. Cégünk az átlátszó légpárnás tasakokat több típusú fóliából gyártja, az igényekhez igazítva.

 

 

Légpárnás tasakok kínálatát itt nézheti meg.

 

 

kisiparoseszkoz.hu

 

 

 

 

 

A képre kattintva a főoldalunkra juthat el , és megismerkedhet további termék-csoportjainkkal.

Jó böngészést, és kellemes vásárlást kívánunk...

Webáruház készítés