Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Partnereink
Házhozszállítás

Tudástár
2018.11.17 23:34

Fóliasátor szigetelése nagy buborékos fóliával

Fóliasátor szigetelése

Ami fontos: a fóliasátorban ne legyen tél

 

Hogyan tudom utólag szigetelni a fóliasátramat. Buborékos fóliával, de melyikkel?

 

A fóliasátrak manapság mondhatni új korukat kezdik élni. Egyre gyakoribb már a városok zöldövezeti részén fekvő növénytermesztések is nem csak a falvakban fekszenek az óriási fóliasátrak. Ezt valamelyest a tudatos életszemlélet gyakorolja ránk, hogy termesszünk saját magunk meg egészséges vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket. Jó is a lédús paradicsom, a ropogós paprika, vagy akár egy mediterrán gyümölcs ízét érezni szánkban, főleg ha saját. Egyrészt finom, és büszkeséggel tölti el az embert, másrészt tudjuk, hogy nevelkedett növényünk, és annak termése.

 

gyümölcsfa

Ahhoz, hogy jól szolgáljon minket fóliasátrunk, üvegházunk természetesen oda kell figyelnünk növényeink hőmérséklet igényére is.

A téli időszak a kemény fagyoktól veszélyes, a nyár az erős napsütéssel tud minket megtréfálni. Sok szempontból érdemes a fóliaházat tartósan karbantartani.

Cikkünkben megmutatjuk, melyik buborékos fóliát használják fóliasátor vagy akár üvegház szigeteléséhez. 

A buborékos fóliáknak számtalan fajtája van, de hogy ne vesszünk el köztük elég ha szigeteléshez használatos fóliával foglalkozunk csak. Ne sajnáljuk a pénzt rá, ne vásároljunk standard kis buborékost, mert az csomagoláshoz való. A fóliasátor szigeteléséhez mindenképpen a nagy buborékos fóliát (a termék elérhető) alkalmazzunk. A lényege az egésznek hogy mivel a buborékos fólia levegővel van tele (ezért is hívják légbuborékos fóliának), maga a levegő szigetel. 

(érdekesség: a nagy buborékos fóliáknak 10-szer akkora a buboréka mint a kis buborékosoknak)

buborékos fólia

 

A nagy buborékos fóliák között is van normál, illetve UV stabil verzió is. Fóliasátor szigetelésnél nem mindegy melyik oldalra helyezzük fel a légbuborékos fóliát. Ha ügyesek vagyunk, és betartjuk a szabályokat sokat segíthet ez a fajta szigetelési mód. Több okból is érdemesebb a sátor belső felére rakni a buborékos fóliát. Itt kicsit nézzük meg tudományos részről a dolgokat, mert fontos hogy tisztában legyünk a legyártott anyagokkal.

A fóliasátor anyaga általában 150-200 mikron között mozog, és 1-4 éves UV adalékkal gyártják az anyagokat. Ezek általában többet is elbírnak, ha jól vannak kihelyezve. Az anyag öregedéskor el kezd merevedni, opálosodni, majd szakad, foszlik.

A nagy buborékos fólia vastagsága általában 100-200 mikron között mozog, UV stabilitása 1-3 év. Öregedése azonos a sátorfóliáéval hiszen ez is polietilén.

Visszatérve, hogy miért érdemes a buborékos fóliát a belső oldalra tenni?

Hiába kb. azonos a nagy buborékos fólia vastagsága a sátorfóliával, a szigeteléshez alkalmazandó fólia 3 rétegű cellás anyag ezért rétegenként gyengébb, mint a segédanyagokkal ellátott sátorfólia.

Amiért pedig igazán érdemes a nagy buborékos fóliát a belső oldalra tenni az maga a hőnyeréses trükk. A profi fóliasátrasok a fóliát kissé hornyosan szokták felhelyezni a vázra. A lényeg, hogy a sátorfólia, és a buborékos fólia között képzett levegőréteg plusszba szigetelést biztosít a növények részére. Ha kissé ülepesen helyezzük fel a fóliát (és nem kifeszítve) akkor tudunk nyerni szigetelő réteget.

Másik fontos eleme a jó rögzítés. Használjunk hozzá vagy klipszeket vagy a sokak által kedvelt műanyag fóliarögzítő csavarokat (link a képen).

fóliarögzítő csavar

A műanyag fóliarögzítő csavarokat az illesztésekhez is jól lehet alkalmazni. Az illesztéseknél legalább 5-6 cm átfedést hagyjunk, és ha pénztárcánk engedi UV álló erős ragasztószalaggal tapasszuk egymáshoz az anyagokat.

Ha üvegházhoz alkalmazzuk a nagy buborékos fóliát akkor úgyszintén ez az eljárás a helyes. Ráadásul üvegház esetében ha közvetlen ráfektetjük kívülről a buborékos fóliát az üveglapokra a felforrósodott üveg  meg tudja rövidíteni a fólia élettartamát. Igaz kívülről véd a jégkárral szemben. A lényeg ha azt szeretnénk, hogy szigetelve legyen fóliasátrunk, akkor használjunk buborékfóliát és növényeink meghálálják.

Természetesen léteznek praktikák, egyedi ötletek amikkel tovább lehet növelni a hatékonyságot. Reméljük tudtunk segíteni mindenkinek ebben a témakörben, és ha 7-8 ºC fokot nem (bár van aki azt mondja), de kellő szigetelési tanácsot tudtunk adni.

További információkért keressen minket elérhetőségeink egyikén.

Webáruház készítés